Bedrijfsbezoek Hardhout Zeeland

Door Hans Geerse

Tijdens mijn zoektochten op materialenbanken zoals “Marktplaats” en “Prikbord” van Zeelandnet kom ik regelmatig interessante advertenties tegen van het bedrijf  “Hardhout Zeeland”. Reden om een afspraak te maken met Ronald van Hese, mede-eigenaar van dit bedrijf in Middelburg. Tijdens deze kennismaking, waarbij over en weer de ervaringen en ontwikkelingen op gebied van circulair bouwen en met name hergebruik van materialen aan de orde komen en tevens een indrukwekkende rondgang over het terrein wordt gegeven, wordt mij duidelijk dat dit een interessante bedrijvensessie voor het K&I netwerk kan zijn.

Als kernteam vinden we het van belang om hierbij verschillende disciplines uit te nodigen om in beeld te brengen welke projecten er in de afgelopen tijd zijn gerealiseerd en welke hardhout producten er verkrijgbaar zijn bij Van Hese met de bedrijven “Hardhout Zeeland” en “Van Hese Infra B.V.”; welke laatste onderneming reeds 11 jaar bestaat, maar eerst in Goes gevestigd was en sinds 3 jaar in Middelburg zit.

Ronald van Hese reageert enthousiast op het organiseren van deze bedrijvensessie van het K&I netwerk circulair bouwen op zijn terrein en geeft aan hierbij graag een rondleiding te willen verzorgen. Om ook een beeld te vormen van de tot nu toe door hun gerealiseerde infra/bouw – projecten wordt de suggestie gegeven om architect Ro Koster van Ro&Ad hierbij uit te nodigen voor een presentatie. Een goede basis voor een totaalplaatje hoe deze projecten tot stand komen en hoe de samenwerking van ontwerp tot en met realisatie verloopt.

De vertegenwoordigers welke als “expertgroep” voor deze sessie zijn uitgenodigd:

 • VKP Bouw, Kees Dorst
 • BouwCenter Logus, Kees van der Plas
 • Bouwbedrijf Meliskerke, Albert Maljaars
 • Puur van Anne, Sjaak Priem
 • Sagro, Paul van Veldhuizen

Andere aanwezigen:

 • Provincie Zeeland (MVI platform), Mariska van Dalen
 • Fraanje, Chris Jan Kempe
 • U.C.R., Dr. Gundrun Kochler – Oberlehrer
 • Scalda, Caroline Passenier
 • Van der Straaten, Johan Goedegebuure
 • Hardhout Zeeland, Ronald van Hese
 • Ro & Ad, Ro Koster
 • K&I netwerk/HZ, Ingrid Weegels
 • K&I netwerk/Rothuizen, Taco Tuinhof
 • K&I netwerk/Impuls Zeeland, Hans Geerse

 

En zo staan we dan op 30 juni 2021 vanwege coronamaatregelen op gepaste afstand met vijftien enthousiaste mensen aan de Ohmweg 6 op het bedrijventerrein Arnestein in Middelburg. Na een welkomstwoord en een voorstelronde van de aanwezigen worden er twee groepen gevormd; Ro Koster neemt een groep mee voor zijn presentatie van de projecten in het kantoor en Ronald van Hese gaat ons voor om een rondgang over het terrein te verzorgen.

Ronald leidt ons over een imposant terrein, waarop een enorme hoeveelheid hardhout ligt in vele soorten en oorspronkelijke afmetingen. Voordat we de bedrijfsloods ingaan passeren we een imposante stapel grote meerpalen, welke zo uit zee lijken te zijn getrokken. Compleet met schelpen eraan en mogelijke paalwormen erin liggen deze te wachten tot er een nieuw product uit wordt gemaakt. Want dat is wat Ronald ons in de loods wil laten zien; de machines waarmee de ruwe palen, balken en planken tot elk gewenst profiel kunnen worden verwerkt. Naast de uit de kluiten gewassen lintzaag beschikken zij over een machine waarmee (vierzijdig) houten profielen kunnen worden gemaakt. Ook de afstelling van de machines, zoals zaag- en doorvoersnelheid, afhankelijk van houtsoort en omvang, wordt zelf ter hand genomen en geoptimaliseerd om een mooie zaagsnede te verkrijgen. Er is in de 3 jaar dat het bedrijf “Hardhout Zeeland” jong is enorm geïnvesteerd om aan iedere klantwens te kunnen voldoen.

In de voorraadschuur komt de geur van houtzaagsel ons tegemoet; hier staat een kleinere lintzaag en ligt hardhout in vele soorten en maten. Zelfs enkele zachthoutsoorten zijn aanwezig. Een afzuiginstallatie vangt het zaagsel en stof af hetgeen als nevenproduct wordt afgezet, evenals afvalhout wat in “bigbags” wordt verkocht. Uit de verhalen over hardhout blijkt dat Ronald over veel ervaring beschikt welke hij in zijn vorige infra- en slopersvak heeft opgedaan. Op de vraag hoe hij aan al dat hardhout komt antwoordt hij dat hij al een tijd verzamelt maar ook partijen opkoopt van klein tot groot. Zo heeft hij onlangs een partij van 400 m3 gekocht welke binnenkort arriveert. Ondertussen is een grote dieplader-vrachtwagen met materialen en gereedschap op het terrein gearriveerd na het afronden van een klus. Als bedrijf zijn zij inmiddels zo geoutilleerd dat zij zelfstandig een project kunnen aanpakken.

Inmiddels is het tijd om als groepen te wisselen en worden we door Ro Koster uitgenodigd voor de presentatie van de projecten. Ro vertelt dat hij als ontwerper met Van Hese als uitvoerder zo dicht mogelijk bij de natuur wil aansluiten. Zo toont hij achtereenvolgens o.a. de volgende projecten:

 • Vogelobservatorium Tij te Stellendam;
 • Strandwachtgebouw Dishoek;
 • Vogelkijkhut natuureiland Bliek in Haringvliet.

 

Projecten welke geïntegreerd zijn met de natuurlijke omgeving en gerealiseerd met hergebruikte materialen (bijvoorbeeld steenschotten) en hardhout. Het heeft volgens Ro iets “jongensachtig” om dergelijke bouwwerken in samenwerking te creëren. Hierbij wordt veelal als basis van een maquette uitgegaan en wordt in samenspraak tussen hem en Van Hese bepaald met welke materialen er (wat is er beschikbaar) gewerkt wordt. Als het team van Van Hese het ontwerp omarmt, zal het ook absoluut succesvol door hen gerealiseerd worden. Ro verheugt zich op toekomstige samenwerking in dergelijke projecten.

Het is wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een ontwerper en een bedrijf in hardhout die beiden het circulair bouwen propageren en dit op een bijzondere manier in de markt zetten. Zowel particulieren als bedrijven kunnen bij Van Hese “Hardhout Zeeland” terecht voor een groot aanbod aan gebruikt hardhout (zie website: www.hardhoutzeeland.nl), hetgeen direct beschikbaar is of op maat kan worden geleverd. Tevens behoort transport en montage tot de mogelijkheden.

Ter afsluiting stellen we vast dat we tijdens deze sessie met elkaar interessante materie, mogelijkheden en toepassingen hebben gezien, discussies hebben gevoerd, leerzame momenten hebben gedeeld en inzichten hebben verkregen bij een interessant Zeeuws bedrijf en vanuit de diverse disciplines enthousiast en open ervaringen hebben uitgewisseld om circulair bouwen verder te kunnen ontwikkelen. We spreken af elkaar te zien op een volgende sessie van het K&I netwerk en na bijna twee uur gaan we ieder ons weegs na een inspirerende bedrijvensessie vanuit Middelburg.

 

Hans Geerse

Projectmanager Circulair Bouwen Impuls Zeeland

K&I netwerk Circulair Bouwen