Bedrijfsbezoek DW Prefab met Bouwbedrijf Meliskerke en JERAS Projectmanagement

Door Hans Geerse

Voor het vinden van een interessante praktische locatie voor het organiseren van een bedrijvensessie van het K&I netwerk, kom ik in eerste instantie in contact met Bouwbedrijf Meliskerke. Een innovatief aannemersbedrijf dat in 2019 het districtskantoor van Rijkswaterstaat via een circulair proces succesvol omzette naar de Kinder- en Jeugdkliniek van Emergis. Inmiddels hebben zij van Emergis een tweede opdracht gekregen voor de ontwikkeling van een ambulant centrum, deels door renovatie van een bestaand gebouw en deels door de aanbouw van een nieuwe vleugel bestaande uit 22 modulaire biobased units. Wanneer ik tijdens een afspraak met projectleider Henri Poppe een eerste indruk krijg van dit project, wordt mij duidelijk dat ook hier met hergebruik van materialen en de toepassing van multi-inzetbare kantoorunits circulair bouwen een voorname rol speelt. Speciaal voor deze opdracht, welke deel uitmaakt van een internationaal CBCI (Circular Biobased Construction Industry)-project, is een grote hal in Serooskerke (W) gehuurd waar de prefab van de units plaats gaat vinden. Het bureau Jeras Projectmanagement heeft van opdrachtgever Emergis de taak om dit project te begeleiden.

Wanneer ik bovenstaand initiatief voorleg aan het kernteam van het K&I netwerk krijg ik de tip dat op dezelfde locatie in Serooskerke een bedrijf is gevestigd dat zich toelegt op prefab bouwen. Ik maak een afspraak met mede-eigenaar Douwe Leerstra van DW Prefab om me hiervan op de hoogte te stellen. Tijdens deze ontmoeting maak ik kennis met een gedreven vakman, welke op het gebied van prefab-bouw ruimschoots zijn sporen heeft verdiend. De doelstelling van het K&I netwerk spreekt hem aan en hij omarmt de ontwikkeling van het circulaire bouwen. Een uitvoerige rondleiding door het bedrijf volgt en op de vraag of we hier een bedrijvensessie mogen organiseren wordt enthousiast gereageerd. Ik geef aan dat we het als kernteam van belang vinden om hierbij verschillende disciplines uit te nodigen om in beeld te brengen welke projecten er momenteel spelen.

De datum voor de bedrijvensessie wordt op 8 oktober gevonden, waarbij we dit keer de luxe hebben om op één locatie van twee bedrijven presentaties en rondleidingen te krijgen, in dit geval met de nadruk op prefab-processen van ontwikkeling tot realisatie. De aanwezigen:

  • De Hoop Terneuzen (Logus)                       Kees van der Plas
  • Bouwbedrijf Meliskerke                               Henri Poppe
  • Jeras Projectmanagement                           Izhar van Eenennaam
  • Jeras Projectmanagement                           Matthieu Pauwels
  • Provincie Zeeland (MVI platform)            Mariska van Dalen
  • Van der Straaten                                            Johan Goedegebuure
  • Hardhout Zeeland                                         Ronald van Hese
  • Rothuizen                                                        Ben Westenburger
  • Bureau NZ                                                       Olivier van der Bogt
  • DW Prefab                                                       Douwe Leerstra
  • K&I netwerk/Marsaki                                   Nescio Midavaine
  • K&I netwerk/Rothuizen                               Taco Tuinhof
  • K&I netwerk/Impuls Zeeland                     Hans Geerse

 

En zo staan we dan op 8 oktober 2021 vanwege coronamaatregelen op gepaste afstand met dertien enthousiaste mensen aan de Hondegemseweg 6 op een bedrijventerrein in Serooskerke (W). Na een welkomstwoord en een korte voorstelronde van de aanwezigen, gaat Douwe Leerstra ons voor naar zijn kantoor om zijn presentatie van vele prefab-projecten te tonen.

Douwe is al tientallen jaren voorloper op het gebied van prefab-bouw, waarvan de laatste jaren als mede-eigenaar van DW Prefab, gevestigd in de bedrijfsgebouwen van voormalig Meijer Staalbouw. Hij toont ons een selectie uit zijn unieke woningprojecten, gerealiseerd met een tekenprogramma dat rechtstreeks gekoppeld is aan het fabricageproces in de montagehallen. Complete woningen worden naar de wens van de klant volgens de laatste bouwnormen ontworpen en gefabriceerd in deelcomponenten. Het tekenmodel geeft een uitstekende 3D-view van het te verwachten eindproduct.

Als hij inzoomt op details dan zien we dat er veel aandacht besteed wordt aan toepassing van biobased materialen. Een ander aspect bij prefab bouwen vormt de keuze van de afmetingen van deelcomponenten; toepassing van standaard materiaalafmetingen beperkt de afvalstroom. Extra aandacht wordt ook besteed aan de verbinding van onderlinge deelcomponenten, losmaakbaarheid verhoogt de mogelijkheden voor uitbreidbaarheid (extra kamer aanbouwen!?) en hergebruik hiervan, hetgeen de circulariteit ten goede komt. Ontwikkelingen op gebied van verbindingen worden met voorbeelden getoond en met de vraag wie de mogelijkheid heeft om hout te “vingerlassen” worden contacten binnen de groep snel gelegd. Kortom een interessante presentatie van een bedrijf met vele innovatieve mogelijkheden.

Pilotproject Houten stacaravan

 

Vervolgens krijgen we een rondleiding door de imposante montagehallen waar het productieproces plaatsvindt van elementair hout naar complete deelcomponenten. Alle houtbewerkingsmachines zijn computergestuurd en worden bediend door specialisten. Wat opvalt is dat alle onderdelen uniek genummerd worden, gerelateerd aan het betreffende project. Enorme zaag-, frees- en vandiktemachines verwerken de houtelementen. Naast wand- en vloerelementen worden ook kozijnen en deuren gefabriceerd en gespoten. Een indrukwekkend proces waaruit de deelcomponenten komen welke worden geseald en op het terrein worden opgeslagen, klaar voor transport per vrachtwagen naar de bouwlocatie.

Douwe toont ons enthousiast een nagenoeg gereed “pilot project” in de vorm van een houten stacaravan, speciaal door een team van ontwerper/bouwer/gebruiker samengesteld met als doel een optimale belevingsgerichte en gebruiksvriendelijke toepassing voor het toerisme te ontwikkelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van natuurlijke materialen met optimale isolatie en ventilatie en toepassing van o.a. een groen sedumdak.

Izhar van Eenennaam en Henri Poppe bij modulair biobased kantoorunit

 

Vervolgens begeven we ons over het bedrijventerrein naar de hal waarin Bouwbedrijf Meliskerke inmiddels met de opbouw van de eerste kantoorunit voor het ambulant gebouw van Emergis is aangevangen. Henri Poppe geeft aan dat ze met de inzending van hun ontwerp voor de 22 modulair biobased kantoorunits de opdracht binnen het CBCI-project hebben verworven.

Izhar van Eenennaam en Matthieu Pauwels geven in een toelichting aan wat er onder dit internationale project moet worden verstaan. Als medewerkers van Jeras Projectmanagement zijn ze door Emergis benaderd om dit project te begeleiden. Er bestaat een nauwe samenwerking met de bouwer om aan de eisen van dit gesubsidieerde traject te kunnen voldoen. Materiaalkeuze en montagemethode zijn belangrijke aspecten welke binnen dit project gelden. De units worden zodanig ontworpen dat hergebruik in combinatie en/of zelfs toepassing voor een andere (woon?)functie blijvend tot de mogelijkheden moet blijven behoren.

Detail modulair biobased kantoorunit in aanbouw

 

Inmiddels is de productiehal nagenoeg volledig gevuld met toe te passen materialen, waaronder delen voor de buitengevels welke via een materialenbank zijn aangeschaft. De 22 kantoorunits worden seriematig samengesteld en via een mogelijke tussenopslag naar het Emergis bouwterrein vervoerd voor definitieve montage. Op dit bouwterrein wordt momenteel het houten skelet van de verbindingshal tussen bestaande (te renoveren) bouw en de te plaatsen kantoorunits zelfs nog opgebouwd met een restant van kolommen van het eerdergenoemde circulaire project uit 2019. Bij Bouwbedrijf Meliskerke wordt circulariteit toegepast in de volle breedte van dit project.

Het is duidelijk dat het fabricageproces van beide bouwbedrijven sterk uiteenloopt; zien we bij DW Prefab een nagenoeg volledig geautomatiseerde fabricage van deelcomponenten, bij Bouwbedrijf Meliskerke wordt nog veelvuldig met de hand gemonteerd. Opmerkelijk is wel dat in beide processen biobased materialen (o.a. houtwol isolatie) en circulariteit in de vorm van losmaakbaarheid voor (later) hergebruik mogelijk in een andere functie belangrijke uitgangspunten zijn.

Ik bedank de mensen van beide gastbedrijven die met veel enthousiasme, openheid en passie deze sessie tot een succes hebben gemaakt.

Ter afsluiting stellen we vast dat we tijdens deze sessies met elkaar interessante materie, mogelijkheden en toepassingen hebben gezien, discussies hebben gevoerd, leerzame momenten hebben gedeeld en inzichten hebben verkregen bij interessante Zeeuwse bedrijven en vanuit de diverse disciplines enthousiast en open ervaringen hebben uitgewisseld om circulair bouwen verder te kunnen ontwikkelen. We spreken af elkaar te zien op een volgende sessie van het K&I netwerk en na bijna drie uur gaan we ieder ons weegs na inspirerende bedrijvensessies vanuit Serooskerke.

 

Hans Geerse

Projectmanager Circulair Bouwen Impuls Zeeland

Kennis- en Innovatienetwerk Circulair Bouwen