Ketenbijeenkomst Materiaalstromen

Op 22 juni 2023 hadden we weer een zeer vruchtbare en inspirerende bijeenkomst binnen de themalijn ‘Materiaalstromen.’ We brachten een bezoek aan Innovarec, onderdeel van Sagro, gevestigd in Westdorpe. Marcel Hoogendijk en het team Chantal Hamelink – de Block, Janine Trotman-Commee en Serena Lintelo van Innovarec verwelkomden ons op hun terrein en gaven ons een indrukwekkende rondleiding. We verkenden de uitdagingen en regelgeving rond materiaalstromen, waarbij specifieke aandacht werd besteed aan de inname van materialen en de bijbehorende wet- en regelgeving. Een complex aspect dat werd besproken, was het ‘afvallabel’ dat wordt toegepast op bijvoorbeeld ingekomen hout, waardoor hoogwaardig hergebruik bemoeilijkt wordt. Daarnaast bespraken we uitgebreid het proces van betonpuin tot nieuw betonproduct.

In de CO3 Campus volgde boeiende presentaties over het hergebruik van kunststoffen door Jacco van den Berge van Kempenaar Recyling B.V. en succesverhalen van TNO met betrekking tot houthergebruik door Jan de Jong.